Telia Mobile #Blogg100/98

Årtal igen, jag får nog införa en ny kategori och gå tillbaka och kategorisera lite mer.

Instämplad! Foto: Tomasz Sienicki [user: tsca, mail: tomasz.sienicki at gmail.com], CC-BY-SA

1998 var nämligen det år jag började jobba på riktigt. En anställning som var tills vidare och inte begränsades av att vara över sommaren eller på bion var tredje vecka. Det jag ägnat mig åt tidigare, gräsklippning på plåtverkstad och kyrkogård, godisförsäljning på bio, slottsvakt och datatekniker var mest uppvärmning, nu var det dags på riktigt.

Vakthavande tekniker på flygtrafikledningscentralen på Arlanda! Hur fränt låter inte det då? Och det bästa är att det var lika fränt som det låter. På den tiden var det Telia Mobile som hade hand om drift och underhåll av Luftfartsverkets system, och efter att ha sökt, intervjuats, läkarundersökts och säkerhetsgodkänts under sommaren började jag där i augusti 1998.

Flygledare i sin rätta miljö. Foto: LFV, får endast användas för redaktionellt bruk???

Flygledare i sin rätta miljö.
Foto: LFV, får endast användas för redaktionellt bruk???

Hösten ägnades ungefär till hälften åt kurser med spännande namn som URL14: CENSOR932 och URL38: Grundläggande MUCAS. Blandat med det var det praktik, felsökning, förebyggande underhåll, mer praktik, några andra kurser, mer praktik och lite annat jobb också. Under våren var jag så färdig med kurspaketet, praktiken, parallellgången och det andra som krävdes för att jag på egen hand skulle få ta hand om datorer, rullbandare, ångmaskiner och annat som krävdes för att hålla igång flygtrafiken över mellansverige och alla som skulle starta eller landa på Arlanda.

Listtjänstgöringen innebar att jag började sent ungefär en gång i veckan och hade vakten över natten samt jobbade var sjätte-sjunde helg och höll liv i prylarna då. Utöver diverse morgonkontroller, dagliga tillsyner, planerade underhåll och förebyggande underhåll handlade det om att laga saker från felhyllan, till exempel tangentbord som fått en kopp kaffe i sig eller virkort med en trasig kondensator. Den viktigaste uppgiften var dock att hålla flygledare och skiftledare lugna när något av dom viktiga systemen bestämde sig för att ta en tupplur eller hicka till.

Nånting annat som listtjänstgöringen innebar var att underlätta det dubbelliv jag levde som student i Uppsala. Pluggade gjorde jag inte så mycket, men nationsliv på V-Dala levde jag desto intensivare. Möten med biblioteksutskottet, jobb i ölbaren, råddande med ljud och ljus som nationstekniker och en och annan dalastark (RIP) i puben. Att börja sent en gång i veckan samt lediga dagar i samband med helgjobbet gjorde att tvätt och städ nästan alltid hanns med då så att kvällar och helger var över till trevligheter. Heltidslönen skadade inte heller, trots att internpriserna på nation var farligt låga.

Åren gick, Telia Mobile böt från en charmig rödblå logga till nånting kaffefläcksaktigt lilaprickigt. Vi knoppades av till Swedia Networks och köptes upp och blev Eltel Networks. Själv flyttade jag från att vara listgående vakthavande tekniker till att bli installationssamordnade när LFV byggde ny flygledningscentral, var tjänstledig för studier, kom tillbaka och jobbade med blåljusverksamhet och stora och små hemligheter.

För ganska exakt ett år sen… Men det lämnar jag tills imorgon!

3 tankar på “Telia Mobile #Blogg100/98

  1. Ping: Inte riktigt hundra #Blogg100/99 | Haxpett - #Blogg100

  2. Ping: Bra dag! | Haxpett - #Hashtagg

  3. Ping: Nu börjar det! | Haxpett – #Hashtagg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s