Din röst på Wikipedia #Blogg100/96

Wikipedia är inte perfekt, men det är fantastiskt! -Stefan Goettsch

Fortfarande finns en viss förbättringspotential. Förutom det där med att källbelägga, förlänga, städa, wikifiera, faktakolla, uppdatera eller nånting annat inom kvalitetsområdet finns det en del annat att göra. Ovanstående uppgifter är sånt som vem som helst kan göra! Inte så många gör det men det krävs varken användarkonto eller godkännande från någon, det är bara att sätta igång.

Nånting som däremot inte vem som helst kan göra är att bidra med en inspelning av sin röst till artikeln om sig själv. Andy Mabbett, en underbar skäggig engelsk Wikipedian, startade i höstas ett projekt för att uppmuntra personer med wikipediaartiklar att spela in ett kort röstprov och göra det tillgängligt under en fri licens så att det kan laddas upp till Wikimedia Commons och sen användas på Wikipedia. Hjälp till att sprida det här så att vi förutom bättre wikipediaartiklar kan få ett fritt och öppet arkiv med röstprover över hur personer låter.

Gör så här

Om du är relevant (även fast jag gillar engelskans notable bättre) nog för att ha en artikel om dig kan du bidra med en inspelning av din röst. Gör en inspelning där du säger:

Hej, jag heter [namn], jag föddes i [plats] [år] och är [yrke/aktivitet/relevansanledning] sen [år].

Din mobiltelefon duger bra för att göra inspelningen, men var gärna på en tyst plats när du spelar in. I enlighet med den filosofin måste ljudfilen vara i det fria formatet Ogg Vorbis, och det går lätt att konvertera ljudfilen med det här verktyget. Ladda upp ljudfilen till Wikimedia Commons, med till exempel CC-BY-SA licens, och se till att lägga till kategorin Voice intro project – sv till filen.

Om det är för jobbigt går det att bifoga filen, eller en URL till filen till mig (haxpett(at)gmail.com) i det format den är, tydligt ange filens namn och att den är under CC-BY-SA-licens, samt skicka en kopia av mailet till info-sv(at)wikimedia.org (för att säkerställa att den är under en fri licens) så konverterar och laddar jag upp filen.

Om du vill kan du göra inspelningar på andra språk också, men gör dom gärna som separata ljudfiler då. Var gärna med och bidra med en inspelning med din röst, och berätta om det här för andra som har artiklar på Wikipedia.

Min inspelning (trots att jag inte är relevant) finns här som ett exempel på hur det kan låta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s