Användare #Blogg100/88

Haxpett privat och Axel Pettersson (WMSE) i tjänsten, och några testkonton på det. Enkelt och tydligt, jag berättar vem jag är och vad jag gör.

När jag läste i Filter idag att Jens Assur satt en assistent på att utöka artikeln om honom blev jag dock lite nyfiken och blev tvungen att kolla i historiken hur det såg ut. Och mycket riktigt, i juni 2011 la användaren J Bocciolone till en hel del källbelagd information, men varje gång blev tillägget ogjort av Tournesol. Lite diskussion visar att användaren var anlitad av Assur för det här, och efter en del puts och textkärlek av Luttrad har texten stått sig och vuxit till sig lite.

I historiken hittade jag också användare TalarforumAB och nyfikenheten flyttade vidare, vad kan en sån användare ha hittat på? Lite fixande i artikeln om Talarforum, och en del i några artiklar om talare dom har på sin lista.

Intressekonflikter är ett känsligt ämne på Wikipedia och även den bästa intention med att förbättra, förändra eller försköna artikeln om sig själv eller sitt företag är misstänkt och ska helst undvikas. Bra sätt att undvika intressekonflikter är:

  • Var öppen med vem du är. Skriv på användarsidan vem du är, vad du har för intressen och kunskap i ämnet och varför du redigerar där du gör.
  • Använd diskussionssidan. Skriv där, lägg till källor där, föreslå förändringar där. Invänta gemenskapens reaktion och låt någon annan ändra i själva artikeln.
  • Var ödmjuk. Om du kommer som ny användare till Wikipedia kommer du till ett projekt och en gemenskap som finns och har varit aktiv i många år. Mycket av det som händer har hänt tidigare och det finns sätt att jobba med det.
  • Diskutera. Prata med andra användare och be om hjälp och råd för det du vill göra. Ta hjälp och erbjud hjälp med att ta fram bra källor, referensmaterial och bilder om du har möjlighet till det.
  • Läs på. Grundprinciperna, Intressekonflikt, relevanskriterierna, nybörjarhjälpen och diskussionssidorna är en bra början.

När allt ovanstående är klart är det bara att tillämpa den femte grundprincipen, men att kombinera den med stora mängder sunt förnuft.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s