Myndig #Blogg100/62

Tänk om jag fått en krona varje gång jag förklarat vad Wikileaks och Wikipedia har med varandra att göra. Då hade jag i alla fall kunnat köpa mig en påse fisherman att pynta tårtan med. Dagens tårta går naturligtvis till WikiWikiWeb som fyller körkort idag. Stort grattis säger jag.

Våren 1995 startade Ward Cunningham den första wikin, WikiWikiWeb, och sen  dess har förvirringen bara ökat för varje ny wiki som startats. En snabbspolning fram till januari 2001 när Jimmy Wales (och eller Larry Sanger) vidareutvecklade Npedia till att bli Wikipedia senare och det största wikiprojektet är igång. 2003 hade Wikipedia vuxit sig så stort att Jimbo  startade en stiftelse och lämnade över varumärke och teknikpark dit. För att öka förvirringen döpte han stiftelsen till Wikimedia Foundation och helt plötsligt finns det både wikiwikimedia och wikipedia.

Wiki-Wikibussen på Hawaii

Här kommer en kort genomgång av några wikiprojekt och hur dom förhåller sig till varandra:

  • Wiki: Programvara för samarbete online. Ordet kommer från Hawaianskans snabb och används av många wikier och några projekt som inte är varken det ena eller andra.
  • Wikimedia Foundation: Den ideella stiftelse som äger varumärket Wikipedia och teknikparken som driver Wikimediaprojekten.
  • Wikipedia: Den fria encyklopedin på nätet, det största och kändaste av Wikimediaprojekten. Totalt finns det över 24 miljoner artiklar på 285 apråk.
  • Wikimedia Commons: Mediebank med över 16 miljoner fria bilder, filmer och ljudklipp. Allting går att använda och återanvända på både alla Wikimediaprojekt men även utanför i både digital och analog form.
  • Wikileaks: Organisation som möjliggör att anonymt tillgängliggöra läckta dokument från företag eller regeringar. Har inget med Wikimedia Foundation att göra, men använde Mediawiki under några år.
  • Mediawiki: Fri öppen wiki-programvara. Wikimedia Foundation är huvudutvecklare men vem som helst kan bidra med bugkontroll eller utveckling.
  • Wikia, Wikispaces: Wikifarmar, platser för egna wikibaserade samarbetsplattformar.
  • Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikispecis, Wikinews, Wikiversity, Wikivouage, Wikidata: Andra projekt som Wikimedia Foundation driver.
  • Wikimedia Sverige: En allmännyttig ideell förening i Sverige som är det officiella chaptret till Wikimedia Foundation.

Så, nu kan jag ta en Fisherman till.

1 thought on “Myndig #Blogg100/62

  1. Ping: 70 #Blogg100/63 | Haxpett - #Blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s