Astma #Blogg100/54

Astma är ett inflammatoriskt syndrom som påverkar luftvägarna.[1]

Tänk om det slutade där. Om det gick att isolera luftvägarna så att astman inte påverkade orken, motionen, kraften, andningen och allt annat som tillsammans utgör livet.

Så länge jag minns har jag haft astma kopplat till både ansträngning och allergi. Ansträngningsastman är hyfsat enkel att kontrollera, Bricanyl före ansträngning eller ingen ansträngning alls löser problemet. Ingen ansträngning alls är inte ett seriöst alternativ eftersom jag tidigare varit något så när sportig och i många år ägnat mig åt någon lagsport. Rundboll i Hidinge IF och Fjugesta IF, hockey i Örebro IK, Kumla IK och Insjöns IF samt fotboll i Falu Copperheads och Uppsala 86:ers har ofta kompletterats med någon form av oorganiserat joggande, simmande, utförsåkande och allmänt flängande och farande. Förebyggande medicinering har varit räddningen under åren.

Allergin, björkpollen och pälsdjur, har gjort vårarna jobbiga. Pulmicort med start så snart på året jag kommer igång med det och ögondroppar, tabletter och nässpray när det är som jävligast. (Svårt att säga om det har hjälpt eftersom jag inte har någon referensgrupp åt mig själv, men det verkar dumt att låta bli bara därför…) Pälsdjuren har på sin höjd räddat mig från att bli med husdjur, värre än så är det inte. I alla fall inte vad jag vet utan att ha levt med andra djur än silverfiskar och blomflugor på heltid.

Under hösten och vintern har jag dock börjat få omotiverad astma utan att det varit vår (doh!), pälsdjur i närheten eller att jag ens funderat på att aktivera mig på något mer ansträngande sätt. Till slut kom jag mig för att kontakta vårdcentralen och efter ytterligare väntan var jag så idag på besök hos läkaren för att få min dom. Som tur var kom det inte fram nånting oöverkomligt idag men återbesök med spirometri är inbokat på torsdag, så det kan bli nånting nytt då.

Troligtvis blir det lite skäll och tvång att regelbundet ta pulmicort, men jag uppskattar i alla fall att få mig ordentligt undersökt.

Annonser

3 thoughts on “Astma #Blogg100/54

 1. Kerstin Otterstål

  Tips från en medseglare/astmatiker: Be att husläkare remitterar dig till en specialist på astma och KOL – jag lyckades komma till Riksby vårdcentral medan stans bästa astmaläkare, Luisa Escuder, fortfarande var verksamhetschef där. Hon såg till att min astma blev ordentligt utredd, hjälpte mig (med en bra sjuksköterska + Champix) att sluta röka, satte mig på Symbicort + Pulmicort dagligen (+ Bricanyl vid behov) och följde upp med regelbundna spirometrier. Omhändertagen på bästa sätt! Min astma är nu helt under kontroll – det enda jag inte klarar är ångbåtar (sotflagor..). Men eftersom jag föredrar att segla så är det ingen större förlust…
  kram från Kerstin

  Svara
  1. Axel Pettersson Inläggets författare

   Tack för bra tips. Jag ska se vad det ger med spirometrin på torsdag och vad som händer efter det. Friska vindar och segel låter som ett lätt val jämfört med ångpanna och sotflagor alla dagar i veckan. Dock var för länge sen nu, men det får det bli ändring på till sommaren!

   Svara
 2. Ping: Diverse #Blogg100/58 | Haxpett - #Blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s