Nobel återkoppling #Blogg100/44

Idag var jag och Sophie hos Nobelmuseet och följde upp lärarkvällen vi hade tillsammans med dom för några veckor sen. Efter att ha klarat av utvärderingen pratade vi vidare om vad som kan vara intressant för Nobelmuseet och dom andra i Nobelsfären.

QRpediakoder, statistik, interwiki och artikeltillväxt. Det går att hitta hur mycket som helst!

Bara för skojs skull plockar jag ihop lite här, och som exempel har jag valt den senaste litteraturpristagaren. Det jag tittar på här är artikeltillväxten, besöken, antalet språkversioner samt ett enkelt sätt att engagera besökare från olika länder.

Artikeln om Mo Yan skapades av användare Spaceflower sent på kvällen 5 juni 2007, och ärligt talat såg den inte mycket ut för världen då. Direkt efter la samma användare till lite mer information och uppgifter om några verk. Dagen efter kompletterade Nicke L med en bild, en kategori och länkar till åtta andra språk. Sen tuffar det på i sakta mak med lite blandat puts, pet och fix och en lite större utökning innan användare Smetanahue halvannan vecka innan tillkännagivandet bygger ut artikeln rejält. Vid det här laget har antalet interwikilänkar (länkar till artikeln på andra språk) vuxit till 15. Ungefär samtidigt som Gert Fylking utbrister Äntligen sparas artikeln med första noteringen om Nobelpriset, därefter rasslar det på med 57 förändringar till under dagen och ett gäng till dom följande dagarna innan det stabiliserar sig. Bland annat blir det länkar till artikeln på 42 andra språk. Som den ser ut idag är det en helt ok artikel, om än kortare och inte lika väl källbelagd som den engelska artikeln.

Statistik

Sidvisningar för Mo Yan i oktober 2012

Under dom första åren har artikeln knappt en visning om dagen, men under hösten förra året går det att se några toppar som förmodligen hänger samman med genomgångar av vilka som ligger i slagläge för litteraturpriset. På dagen för tillkännagivandet brakar det till med över 20 000 besökare, nog för att alla andra dagar försvinner. Intresset klingar sen av efter toppnoteringen men är ändå inte fy skam. Med hjälp av statistiken går det sen att se när det har varit nånting som gör att folk hittar artikeln, och sen årsskiftet har den snittat ungefär 70 besökare per dag. Jämförelsen med engelskspråkiga visar att artikeln har ungefär 700 besökare per dag sen årsskiftet och att den på dagen för tillkännagivandet hade precis över 100 000 besökare.

Mo_Yan QRpedia

Scanna koden med din telefon! Testa att byta språk och scanna igen. QRpedia-magi!

Slutligen QRpedia. Några smarta britter kom på ett mellanlager som gör att en QRkod inte leder till en specifik artikel, utan till artikeln för det språk telefonen som scannar av den är inställd på. Med ett öppet trådlöst nätverk och en uppmaning till besökare att scanna koden och läsa mer på Wikipedia på deras eget språk går det att minska antalet skyltar och pappersbroschyrer för ett museum. Museer, kyrkogårdar och hela samhällen på andra håll har med bra resultat börjat använda sig av QRpediakoder. Än har inget svenskt museum tagit det till sig, så det ska bli spännande att se vilket museum som blir först att testa det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s