Fria semlor #Blogg100/21

Fritt är ett svårt ord. Vad betyder det egentligen? Think free as in free speech, not free semla(!) sa Richard Stallman. På engelska går det att göra skillnad mellan gratis och libre för att tydliggöra att nånting som är fritt (upphovsrättsligt) inte behöver vara gratis (utan kostnad), men jag vet inte vad som passar bra översatt till svenska. Jaja, åter till semlorna.

Kategori semlor

Semlor på rad

På Wikimedia Commons finns det en kategori för semlor innehållandes (i skrivande stund) nio bilder på semlor av olika storlek och form. Inte jättemycket, men inte lika tomt som för bakverket stubbe, för att välja nånting slumpvis. Det går att komplettera med en bild på en semla i genomskärning, film som visar hopbyggandet av en semla, ätandet av en semla )komplett med grädde i både mustasch och skägg…) och alla olika varianter som finns nu för tiden. Men vi nöjer oss så här nu.

När jag klickade på bilderna var det dock en semla som gav en lite härsken smak vid en närmare anblick. Den bild som heter Loose-semla.jpg är uppladdad av Лобачев Владимир under CC-BY-SA, men det står att skaparen är okänd och att källan är http://imagebank.sweden.se/search/symbols+%26+traditions. Mycket märkligt. Länken leder inte heller direkt till bilden på semlan utan till en sökning på symboler och traditioner, där semlan finns med bland många andra. Det går att direktlänka till bilden, och där framgår det att Mona Loose/imagebank.sweden.se har tagit bilden och att Imagebank of Sweden Terms of Use gäller för användande av bilden. Reglerna för användande är säkert glasklara för personen eller gruppen som skrivit reglerna, men för mig är det så många olika villkor, hänvisningar och syftningar fram och tillbaka att jag ger upp halvvägs. Det står förvisso Free of charge men det står också väldigt mycket om att bilderna endast får användas för att få folk att resa till Sverige och inte riktas mot en svensk publik, och att yada yada yada. Men det är tydligt nog för att Loose-semla.jpg bör raderas från Commons.

raderingsbegäran semla

Raderingsbegäran för den stackars semlan

Nu är begäran ifylld och en stor mall påkallar uppmärksamhet från administratörer som har verktyg nog för att radera en bild.

radera semla

Radera semlan

Synd på en bra bild, men bra för att se till att Wikimedia Commons består av fritt material, och inte av gratis semlor.

2 thoughts on “Fria semlor #Blogg100/21

  1. Ping: Uppföljning #Blogg100/29 | Haxpett - #Blogg100

  2. Ping: Från Hot till G Blogg100/35 | Haxpett - #Blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s