Att flytta en by #Blogg100/15

Var ligger Rönnäs

Var ligger Rönnäs

Allvarliga frågor! Hur är det med Östra Rönnäs egentligen? Ligger det där det ligger eller är det längre mellan Leksand och Östra Rönnäs än vad som anges på Wikipedia?

Min vana trogen när vänner säger att nånting är fel på Wikipedia är att svara {{sofixit}} kompletterat med en enkel förklaring av hur enkelt det är att rätta till det själv; klicka redigera, ändra, klicka spara! Tänk, förmodligen snabbare än en facebooklänk…

Olof, som påtalade felet om avståndet tidigare, svarade att så viktigt var det nog inte och tänkte lugnt gå vidare med sitt liv. Och avståndet är kanske inte det som spelar störst roll här i livet, låt gå för det. Om det inte vore för att jag under tiden kollat hur det låg till med Västra Rönnäs, och konstaterat att byn var placerad på fel sida älven, hade historien nog slutat där. Men nu var det ju det där med att flytta en by också. En snabb titt i historiken visade att det var den gode Ainali som skapat artikeln en gång i tiden, förmodligen i samband med den fotosafari vi hade i hembygd’n för några år sen. Tyvärr brast det i faktakollen och byn placerades på fel sida älven.

När jag påtalade för Olof att även västra byn ligger lika fel sett i avstånd från Leksand, och att den dessutom ligger på fel sida älven axlade han manteln och gav sig ut på äventyr för att bekämpa felaktigheterna. Några korta ögonblick senare var han tillbaka och hade flyttat både Östra och Västra till rättade platser, samt helt och hållet  flyttat en by över älven.

diff

diff

Det som började som en oskyldig kommentar om ett fel ledde till att två artiklar nu är småsakskorrigerade och att den ena dessutom fick flyga över en älv för att hamna på rätt plats. Uppslagsverket har blivit lite mer rätt och lite bättre, och dessutom vet Olof nu hur lätt det är att fixa till nånting själv. Förmodligen snabbare och smidigare är det är att peta på mig och förvänta sig att det ska åtgärdas.

Tack för en bra insatts allihopa!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s