Frivilliglördag #Blogg100/4

Återigen sitter jag här på kvällen och skriver, men nån dag ska jag hinna med några extra inlägg så att det blir lite framförhållning. Men vilken dag det har varit! Frivilligutbildning med volontärer från och för Wikimedia Sveriges räkning hela dagen. Bra folk, bra aktivitet och en helt underbar dag!

Presentation inför publik på frivilligutbildningsdagen

Einar, Mats, Johan och Bengt under en presentation

I december började jag och mina kollegor Sophie och Lennart prata om olika sätt att få fler frivilliga att engagera sig i WMSEs aktiviteter. Ett sätt vi kom på var att bjuda in till en utbildningsdag där dom som vill vara med får öva sig i att presentera inför publik, veta mer om föreningens olika projekt och aktiviteter samt prata om olika sätt att engagera sig och hur och vad föreningen ska göra. Efter en tveksam start började anmälningarna komma in och till slut var det sju frivilliga från Umeå i norr till Malmö i söder som idag träffades på Solidaritetshuset på Södermalm. Utöver några gamla rävar som varit med i föreningen länge och både föreläst, workshoppat och samtalat på mässor var det tre personer med som aldrig tidigare haft nånting med WMSE att göra.

Nadja framför rollup med Wikipedia- och Wikimedialogo

Nadja framför rollup

Att dom gamla rävarna fick ut nånting av dagen betvivlar jag inte, men det stora lyftet var för dom som tidigare inte varit med på något sätt. En av dom nya deltagarna berättade om hur vänner och bekanta inte förstod nånting när hen berättade om wikipediaredigerande. Det ingick inte i deras begreppsvärld och det var så långt bort att dom inte ens kunde greppa det och ställa följdfrågor. Att komma med och träffa likasinnade som redigerade både mer och mindre, och inse att det går att vara med och ordna fotosafari, att få hålla i en workshop för en intresserad grupp eller att kunna gå på wikifika och få prata av sig om det som hänt på bybrunnen eller under ett redigeringskrig öppnar upp en ny värld. Förhoppningsvis kan vi ordna fler utbildningsdagar under året och låta fler personer prova på att vara med på AFK-aktiviteter. Inte för att få användare att sluta redigera, utan för att ge fler möjligheten att lära sig om vad Wikipedia är, hur en redigerar eller att se andra sätt att bidra. För ju fler som bidrar till att göra kunskap fritt tillgänglig, desto mer fri kunskap blir det!

Lennart och Sophie

Ondskefullt leende Lennart och något nervös Sophie

Per och Johan visar frivilligportalen

Per och Johan visar Wikimedia Sveriges frivilligportal

 

Annonser

One thought on “Frivilliglördag #Blogg100/4

  1. Ping: Meta #Blogg100/9 | Haxpett - #Blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s